آیا شما هم از طرفداران گل کاکتوس هستید؟ کاکتوس گل آپارتمانی است از دسته گیاهان خاردار که اغلب در مناطق کمباران و بدون رطوبت رشد میکند. این گل میتواند تا سالها عمر کند و به درختچههای بزرگی تبدیل شود. تنوع مدلها و رنگ این گلها سبب شده خیلیها علاقهمند به نگهداری و پرورش آن باشند؛ اما باید بدانید نگهداری از کاکتوس به همین سادگیها نیست. باید بدانید آن را در چه محیط، دما و میزان نوری قرار میدهید تا بتواند رشد کند. اگر به رشد گل کاکتوس علاقه دارید، این محتوا صفر تا صد نگهداری از کاکتوس در خانه را بازگو میکند. همچنین میتوانید با مراجعه به صفحه ارسال گل به تهران به صورت آنلاین سفارش خود را ثبت کنید.
تاریخچه گیاه کاکتوس
شاید غیر قابل باور باشد اما کاکتوس از گیاهانی به شمار میرود که آمریکا مبدأ پیدایش آن بوده است. این گیاه پس از کشف قاره آمریکا به سرزمینهای اروپایی انتقال داده شد.
نام کاکتوس از ابتدا مختص به گلی به نام کاکتوس نبود. لیند اولین فردی بود که از نام کاکتوس برای انواع گونههای خاردار گیاهی استفاده کرد. به همین علت در ابتدا به هر گیاهی که در جنس خارداران بود، کاکتوس گفته میشد. پس از مدتی این دستهبندی به کلی باطل شد و نام کاکتوس برای گیاه کاکتوس به کار رفت.
این گیاه ابتدا تنها در آمریکا و بیابانهای آن وجود داشت اما پس از مدتی در سراسر جهان گسترش پیدا کرد. در ابتدا نگهداری از کاکتوس به عنوان گیاه زینتی تنها در آپارتمانها وجود داشت اما به مرور در همه جا کاشته شد و اکنون در تمام مناطق جهان وجود دارد. شما میتوانید از هرکجای ایران به صورت آنلاین ثبت سفارش کنید؛ ارسال گل به اصفهان یکی از خدمات ما میباشد.
تفاوت کاکتوس و ساکولنت
شاید در نگاه اول، نتوان کاکتوس را از ساکولنت تشخیص داد، اما ظاهر این دو ویژگیهایی دارد که شناساییشان را آسان خواهد کرد.
اولین تفاوت، در برگ آنها است. کاکتوسها معمولاً یا برگ نداشته یا برگهای کوچک و کمی دارند. در حالی که ساکولنتها برگ دارند. نکته دیگر این است که خارهای کاکتوس جزء جدایی از ساقه آن هستند و به راحتی جدا میشوند، ولی خارهای ساکولنت بخشی از ساقه هستند. علاوه بر آن، تیغهای ساکولنت به صورت تکی و منظم رشد میکنند، در حالی که ساقههای کاکتوس به صورت نامنظم، از تیغهای زیادی پوشیده شدهاند.
معرفی انواع کاکتوس
کاکتوسها انواع مختلفی دارند که تعداد آنها به بیش از 500 مورد میرسد؛ اما تمام این مدلها را نمیتوان در آپارتمان پرورش داد. به همین علت ما به معرفی 5 کاکتوس محبوب در خانه بسنده میکنیم:
کاکتوس کلاه قرمز
این کاکتوس از آن دسته گل هایی است که دکمه یا کلاهی قرمز رنگ دارد و بسیار زیبا و دوستداشتنی جلوه میکند. برای نگهداری از کاکتوس کلاه قرمز میبایست نور کامل خورشید به آن برسد هر 10 روز باید به آن آب بدهید.
کاکتوس اپونتیا میوهدار
یکی از محبوبترین کاکتوسها که شرایط مناسبی برای نگهداری در آپارتمان نیز دارد، کاکتوس اپونتیا میوهدار است. به این کاکتوس اپونتیا انگلمانی نیز گفته میشود. این کاکتوس گلهایی به رنگ زرد و گاهی صورتی دارد، طول رشد آن در نهایت به 100 سانتیمتر نیز میرسد و میتواند کمآبی را به خوبی تحمل کند. این کاکتوس آبیاری هر 7 روز یک بار نیاز دارد؛ البته در زمستان میتوانید هر 10 روز یک بار به آن آب بدهید. نور این کاکتوس بهتر است متوسط متمایل به زیاد باشد.
کاکتوس اپیفیلوم هوکری
اپیفیلوم هوکری یکی از زیباترین انواع کاکتوس به حساب میآید و از این مدل با نام کاکتوس ارکیده نیز یاد میشود. دلیل این نامگذاری آن است که این مدل گلهایی سفید رنگ به شکل ارکیده دارد که در نگاه اول گویی گل ارکیده است. ارتفاع این گل حداکثر به 120 سانتیمتر میرسد. برای نگهداری از کاکتوس ارکیده به نور کامل خورشید نیاز است و توصیه میشود هر 10 روز یکبار آن را آبیاری کنید.
کاکتوس رنگینکمان
اگر به فکر نگهداری از کاکتوس در خانه هستید، حتماً کاکتوس رنگینکمان را هم لحاظ کنید. این گل یکی از انواع کاکتوسها است که ظاهری بسیار زیبا دارد. رنگ گلهای این مدل، صورتی است که باعث زیباتر شدن فضای خانه میشود. این کاکتوس رشد بسیار کمی دارد و در نهایت ارتفاع آن 30 سانتیمتر خواهد شد. کاکتوس رنگینکمان در گلدان به خوبی رشد میکند و برای رشد به میزان خوبی نور خورشید نیاز دارد.
کاکتوس ستون پنبهای
کاکتوس ستون پنبهای از قشنگترین کاکتوسهایی است که میتوانید در خانه داشته باشید. این کاکتوس از مدل گلدار با گلهای صورتی و قرمز است. نگهداری از کاکتوس ستون پنبهای تنها به نور و آبدهی هر 7 روز یک بار نیاز دارد. پس از رعایت این موارد، ارتفاع آن میتواند تا 60 سانتیمتر رشد پیدا کند.
چگونه از کاکتوس نگهداری کنیم؟
- ابتدا از مناسب بودن گلدان کاکتوس مطمئن شوید. ظرفی که کاکتوس در آن کاشته میشود باید بر اساس ریشههای آن انتخاب شود. برای گیاهانی با ریشههای بلند، گلدانهای با طول زیاد مناسب است و برای گیاهانی که ریشه آنها در سطح خاک رشد میکند، از گلدانهای پهن استفاده میشود.
- گلدان کاکتوس خود را زهکشی کنید.
- از آنجایی که زیاد شدن آب کاکتوس، باعث خراب شدن ریشه آن میشود، باید ته گلدان سوراخی ایجاد کنید تا آب اضافه از آنجا خارج شود.
- به نور آن توجه کنید
- کاکتوسی که نور بیش از حد دریافت کرده است، سوخته، بیرنگ و پژمرده به نظر میرسد و کاکتوسی که به نور بیشتری نیاز دارد، ضعیف و کج میشود. از این نشانهها برای انتخاب جای مناسب نگهداری از کاکتوس خود استفاده کنید.
چقدر باید آب به کاکتوس بدم؟
نکته مهم دیگر در خصوص نگهداری از کاکتوس این است که درست مانند دما، برای میزان آبیاری آن نیز باید به فصل توجه کنیم. از آنجایی که فصلهای رشد کاکتوس، بهار و پاییز هستند، گیاه در این فصول به آبیاری و کود دهی منظم نیاز دارد. در ماههای گرم سال، هفتهای یک بار آبیاری برای کاکتوس شما کافی خواهد بود.
نوع کاکتوس نیز در جزئیات نحوه آبیاری آن موثر است، اما به طور کلی میتوان گفت که بهترین زمان آب دادن به کاکتوس، وقتی است که خاک آن کاملاً خشک شده باشد.
نور مناسب برای نگهداری کاکتوس
ممکن است در نگاه اول به نظر برسد که هر نور مستقیمی برای کاکتوس مناسب است، اما اینطور نیست. بهترین نور برای نگهداری کاکتوس، نوری است که به آن آسیبی نرساند. به همین علت، باید مراقب اشعههای مضر آفتاب و تأثیر آن روی گیاه خود باشید.
کاکتوسها عاشق فضای روشن و نور مستقیم هستند. به همین علت، بهتر است آنها را در بالکن یا نزدیک پنجره اتاق قرار دهید.
دقت کنید که در روزهای گرم با آفتاب تند بهتر است به وسیله پرده، نور آفتاب را فیلتر کنید تا کاکتوس دچار سوختگی نشود. در صورتی که نمیتوانید برای گیاه خود نور طبیعی را فراهم کنید، از نور مصنوعی بهره بگیرید. لامپ رشد گیاه و لامپهای فلورسنت، بهترین گزینههای شما در چنین شرایطی برای نگهداری از کاکتوس هستند.
چه نوع خاکی برای کاکتوس مناسب است؟
با وجود این که کاکتوس، نسبت به شرایط آب و هوایی سخت مقاوم است، اما همچنان باید به کیفیت خاک این گیاه توجه کرد. یکی از بهترین خاکها برای رشد کاکتوس، ترکیب خاک کوکوپیت با ماسه یا خاک برگ است. خاک کوکوپیت، از پوسته میوه یا درخت نارگیل تشکیل شده و برای گیاهانی که میل به کمآبی دارند بسیار مناسب است. ترکیب خاک برگ نیز برگ خشک درختان و گیاهان است. ترکیب این دو خاک با هم برای رشد کاکتوس شما بسیار مناسب است.
توجه داشته باشید که کاکتوسهای کویری، به نوعی خاک ویژه نیاز دارند که از ترکیب شن و ماسه، خاک باغچه، خاک برگ و خاک کوکوپیت ساخته شده است. برای کاکتوسهای گرمسیری نیز باید میزان ماسه و خاک کوکوپیت را کاهش داد و از شن، ماسه، ریگ و خاک استفاده کرد.
ایده آل ترین دما برای نگهداری کاکتوس
برای انتخاب دمای مناسب نگهداری از کاکتوس، باید به فصل توجه شود. در فصل بهار و تابستان، دمای ایدهآل برای کاکتوس ۱۸ تا ۳۵ درجهی سانتیگراد است. در حالی که در فصل پاییز و زمستان، بهتر است کاکتوس را در دمای بین ۱۰ تا ۲۰ درجه نگه دارید.
به یاد داشته باشید که با کوتاه شدن روز، کاکتوس به خواب زمستانی میرود و رشد آن به همین خاطر متوقف میشود؛ بنابراین علاوه بر دما، میزان آبدهی به کاکتوس نیز باید کاهش پیدا کند.
بهترین کود برای تقویت کاکتوس
در حالت عادی، کاکتوسها نیازی به کود ندارند. با این وجود، اگر احساس میکنید که گیاهتان نیازمند مقداری نیروی کمکی است، میتوانید از کودهای خانگی یا آماده استفاده کنید.
سه مادهی اصلی که در ساخت کود به کار میروند، نیتروژن، پتاسیم و فسفر هستند. این نوع کود در بازار با نام NPK شناخته میشود. روی بستهبندی کودهای آماده، عدد اول نشاندهندهی میزان نیتروژن، عدد دوم پتاسیم و عدد سوم، نشاندهنده مقدار فسفر به کار رفته در کود است.
برای کاکتوس، بهتر است از کودهایی با نیتروژن کم استفاده کنید. یک قاشق از کود را در چهار لیتر آب حل کنید و هنگام آبیاری به گیاه بدهید.
اگر دوست دارید از کود خانگی برای نگهداری از کاکتوس خود استفاده کنید، میتوانید پودر موز خشک شده، پودر قهوه و پوست تخم مرغ خیسانده شده در آب را امتحان کنید.
شرایط مطلوب برای گلدان کاکتوس
کاکتوسها در دسته گیاهانی هستند که در هر گلدانی رشد نمیکنند. به همین علت برای نگهداری از کاکتوس در خانه باید گلدانی را در نظر گرفت که شرایط رشد آنها را فراهم کند. یکی از نکاتی که برای انتخاب گلدان متناسب باید در نظر بگیرید، نوع ریشه گیاه است. ریشه کاکتوسها یا کم عمق اما گسترده و قطور است یا ریشه عمیق اما باریکی دارند. این باعث میشود که شما با توجه به نوع و مدل کاکتوس تصمیم به انتخاب گلدان متناسب بگیرید.
به طور کلی اگر ریشه کاکتوس از نوع عمیق باشد، بهتر است گلدانهای نسبتاً بلندی را انتخاب کنید. اگر ریشه کاکتوس از نوع گسترده باشد، گلدانهای پهن انتخاب بهتری هستند. از طرفی کاکتوس گیاهی است که خیلی دیر رشد میکند؛ پس نیازی نیست از همین ابتدای امر به فکر گلدانی بزرگ باشید.
نکته مهم دیگر درباره نگهداری از کاکتوس اینکه از گلدانهایی استفاده کنید که فاصله لبه آنها با کاکتوس حداکثر ۲ الی ۳ سانتیمتر باشد. مثلاً کاکتوسی با اندازه ۴ سانتیمتر بهتر است در گلدانی ۶ سانتیمتری پرورش یابد. گلدانهایی که فاصله بیشتری با تنه کاکتوس دارند، فضای خوبی برای رشد کاکتوس نیستند و باعث مرگ گیاه خواهند شد.
نحوه تکثیر و رویش کاکتوس
تکثیر کردن، یکی از جذابترین کارهایی است که میتوانید با کاکتوس مورد علاقه خود انجام دهید. این کار به روشهای مختلف، مانند پاجوش، برگی و کاشت بذر انجام میشود.
پاجوشها نسخههای کوچکتر کاکتوس هستند که از ساقهی مادر رشد میکنند. برای این کار، باید پاجوش را به آرامی جدا کرده و در یک گلدان پر شده از خاک و ریگ قرار دهید تا ریشه بزند. البته توجه داشته باشید که بعضی از مدلهای کاکتوس، پاجوش ندارند و برای تکثیر آنها باید از روشهای دیگر استفاده کرد.
بهترین فصل برای کاشت و نگهداری از کاکتوس با بذر، ابتدای بهار تا ابتدای پاییز است. برای این کار، بذر مورد نظر را در ظرف پلاستیکی کم عمقی قرار دهید که با خاکهای معدنی مثل شن و ماسه پر شده باشد. این بذرها معمولاً طی ده روز جوانه خواهند زد.
در روش برگی، باید به دلخواه، بخشی را از ساقهها یا بدنه جدا کرده و سطح آن را خشک کنید. خشک کردن این برگ از نفوذ قارچ به کاکتوس جلوگیری میکند. سپس برگ خشک را روی خاک مناسب قرار دهید تا به تدریج، رطوبت خاک را جذب کند. پس از گذشت چند روز، این برگ خشک جوانه خواهد زد.
خرید گل و گیاه آپارتمانی از فروشگاه اینترنتی گل رزا
برای خرید گل و گیاه تنها یک فروشگاه کار درست و معتبر میتواند انتظارات شما را برآورده کند و گلی سالم و سرزنده به شما تحویل دهد. شاید بد نباشد که بدانید گل فروشی آنلاین گل رزا در زمینه فروش انواع گیاه و گل آپارتمانی میتواند به شما کمک کند. در این فروشگاه هم میتوانید گل مورد علاقهتان را بخرید، هم نکات مربوط به نگهداری آن را دریافت کنید. به همین علت دیگر نیازی نیست زمانتان را در مسیر رفتوبرگشت از گل فروشی از دست بدهید. سری به سایت این فروشگاه بزنید و فقط با یک کلیک گل و گیاه محبوبتان را سفارش دهید.
سخن پایانی
کاکتوسها یکی از دوست داشتنیترین گلهایی هستید که میتوانید در خانه داشته باشید. این گلهای منحصر به فرد هم به خانه زیبایی میبخشند، هم یادآوری میکنند که چگونه میتوان صبور و پایدار بود. از طرفی نگهداری از کاکتوس در خانه به اندازه سایر گلها سخت نیست. اگر هر 7 روز به آنها آب بدهید و نور مناسبشان را فراهم کنید، میبینید که به چه درختچههای زیبایی تبدیل میشوند. راستی، شما دوست دارید به ویترین گلهایتان، کاکتوس نیز اضافه کنید؟
سوالات متداول
بهترین خاک برای نگهداری از کاکتوس در خانه کدام است؟
بهترین خاک برای رشد کاکتوس، خاک کوکوپیت است. برای کاکتوسهای گرمسیری البته بهتر است از خاکی استفاده کنید که شن و ماسه و ریگ بیشتری داشته باشد.
بهترین دما برای نگهداری کاکتوس چند درجه است؟
برای نگهداری از کاکتوس سعی کنید در تابستان دما را تا 35 درجه و در زمستان تا 20 درجه متعادل کنید تا گیاه بتواند زنده بماند.
چند روز در هفته به کاکتوس آب بدهیم؟
کاکتوسها به آب کمی نیاز دارند، به همین دلیل آبیاری هفت روز یک بار برای آنها کفایت میکند.